WELKOM OP DE BLOG VAN DE POPPELKLAS


De kinderen van de tweede kleuterklas van de Langeledeschool willen jullie graag laten zien hoe ze spelen en werken in de klas.
De juf zal af en toe foto’s van het klasleven op de blog plaatsen.
Op deze manier kunnen jullie ook meegenieten van de leuke gebeurtenissen van uw kleuter.

maandag 18 oktober 2010

‘’Een spinnetje, zoekt een vriendinnetje”

Nu de herfst volop zijn intrede doet,  willen we de natuur van iets dichter bekijken.
Niet alleen bij de bloemen en planten maar ook bij de dieren zijn enkele veranderingen waar te nemen.
Zo zien we in deze periode meer spinnen in huis dan in andere perioden van het jaar. Jongens en meisjes spinnen gaan op zoek naar een partner.  Omdat heel wat mensen en kinderen schrik hebben van dit kleine diertje,  leek het me leuk er wat meer over te weten te komen.
Na een zoektocht naar spinnen met vergrootglas en waterspuit in de aanslag, hebben we 4 spinnen meegenomen naar de klas. Zo hadden we de mogelijkheid om de dieren te observeren.
De uitstap naar de tuin van de ‘Wereld van Kina’ gaf uitgebreide informatie met film, foto’s en materiaal om te experimenteren. Zelfs een heleboel levende spinnen, zoals Mathilde, konden we van dichtbij waarnemen.
Wisten jullie dat spinnen vervellen net zoals slangen, ze 3 tot 8 ogen hebben, 8 poten gebruiken en in geval van nood een poot kunnen missen ? We hebben ook gezien dat het vrouwtje dikwijls groter is dan het mannetje en dat ze veel eitjes kunnen leggen. We hebben geleerd dat de spin onderaan twee tepels heeft waaruit stabiliteitsdraden en vangdraden met kleefstof kunnen komen,  enz.  Niet alleen de kinderen maar ook de juffen hebben nog heel wat bijgeleerd.
In de klas hebben we heel wat  spinnen geteld, een spinnen-memory gespeeld, een spinnenlied, versje en dansje aangeleerd en enkele spinnetjes geknutseld.
Een beetje met spijt in het hard hebben we woensdag afscheid genomen van onze spinnetjes en ze terug vrij gelaten in de natuur. Ik hoop met dit thema dat de kinderen een stap hebben gezet in de het overwinnen van hun angsten voor spinnen en dat ze respect en bewondering hebben gekregen voor dit bijzondere diertje.

Groetjes,
juf Noena

Geen opmerkingen: