WELKOM OP DE BLOG VAN DE POPPELKLAS


De kinderen van de tweede kleuterklas van de Langeledeschool willen jullie graag laten zien hoe ze spelen en werken in de klas.
De juf zal af en toe foto’s van het klasleven op de blog plaatsen.
Op deze manier kunnen jullie ook meegenieten van de leuke gebeurtenissen van uw kleuter.

zondag 18 oktober 2009

Dokter, kan jij me helpen ?

Thema : “Dokter kan jij me helpen ?”

Naar aanleiding van de heiligverklaring van pater Damiaan, hebben we een week gewerkt rond het thema ‘ziek en gezond zijn’.

Vlinder Regenboogje verwelkomde ons donderdagmorgen. Ze vertelde over haar reizen naar verre landen, omdat ze geen zin had om hier in de koude te leven tijdens de komende winter. Regenboogje vertelde het aangrijpende verhaal van pater Damiaan en de zieke mensen op het eiland Molokaï. Mits de gevaarlijke ziekte lepra, hielp pater Damiaan de zieken verzorgen en voorzieningen te bouwen.

Regenboogje helpt nog steeds de zieke mensen door jaarlijks geld in te zamelen. De kleuters hebben naar eigen kunnen Regenboogje ingekleurd. Ze leerde tijdens een poppenspel het meisje Zabina kennen, die rode vlekjes had op haar rug. Gelukkig ging mama tijdig naar het ziekenhuis waardoor Zabina kon genezen.

De kleuters kenden al heel wat namen en functies van het doktersgerei dat we hebben waargenomen.

Vrijdagmorgen kwam verpleegster Katrien (tante van Mies) toelichten wat er met jou gebeurt als je in het ziekenhuis een bezoek brengt bij de dokter. Het gebruik van de stethoscoop, het dragen van een speciaal slaapkleedje, de temperatuur nemen, je tong naar beneden duwen met een houten stokje, enz …

Poppel was die morgen ook onwel geworden. Gelukkig kon tante Katrien vlug de juiste medicatie geven zodat Poppel snel weer de oude was. Hij kreeg wel in de namiddag rode stippen op zijn lichaam en had daardoor veel jeuk. Gelukkig was hij maandagmorgen weer in topvorm.

We leerden heel wat lichaamsdelen benoemen tijdens een taalspel ‘Wat zit er allemaal aan en in’ en klapten woorden als ‘bad, zeep, thermometer,…’ in stukjes. Tijdens een denkoefening toonden we de juf dat pantoffels, een tandenborstel niet in de doktertas hoort. Wel een schaar, verband, …

In een rollenspel belden de kleuters naar de dokter. Die vroeg aan de zieke wat hij voelde en legde uit wat hij/zij moest doen. We leerden niet alleen over ziek zijn, maar ook over hoe we kunnen proberen te voorkomen om ziek te worden. Genoeg slapen, regelmatig handen wassen, handen voor je mond houden als je niest, goed je neus kuisen, veel groeten en fruit eten. Toch kan het gebeuren dat we ziek worden, zoals de papa van Tiany. Om hem een hart onder de riem te steken, hebben de kleuters een reuze kaart gemaakt. Door gebruik te maken van spuiten, gevuld met verf en water, ontstond een prachtig kunstwerk. Met een afdruk van een dikke zoen, wensen we Marino het aller beste toe!

Het was een zalvende week !

Groetjes,

Juf Noena

2 opmerkingen:

juf Kris zei

Hoi juf Noena,
probeer even ons reactieblog uit! groetjes juf Kris

juf Kris zei

Juf Kris,

jouw reactie is prima aangekomen !!

Groetjes,
Noena