WELKOM OP DE BLOG VAN DE POPPELKLAS


De kinderen van de tweede kleuterklas van de Langeledeschool willen jullie graag laten zien hoe ze spelen en werken in de klas.
De juf zal af en toe foto’s van het klasleven op de blog plaatsen.
Op deze manier kunnen jullie ook meegenieten van de leuke gebeurtenissen van uw kleuter.

vrijdag 30 oktober 2009

De herfst tovert kleuren buiten

Thema : “De herfst tovert kleuren buiten.”

Zonet heeft het bos een week in de kijker gestaan tijdens ‘Week van het bos’ en buiten konden we volop genieten van de prachtige kleuren en geuren die de herfst met zich meebrengt.

De kleuters hadden heel wat materiaal mee naar school gebracht om waar te nemen ; paddenstoelen, eikels, kastanjes, beukennootjes, walnoten of okkernoten, hazelnoten, dennenappels, verschillende bolsters en bladeren, varens en mos. Bedankt voor het leerrijke materiaal. De kabouters, die ’s avonds bij ons in de klas hadden overnacht, waren verheugd dat ze opnieuw een prachtige plek hadden gevonden waar ze een week lang zouden kunnen logeren. In de namiddag hebben we een prachtige herfstwandeling gemaakt samen met de mama van Sebastièn. We zagen verschillende soorten paddenstoelen, massa’s eikels, blaadjes en stokken. Jammer genoeg kwamen we ook soms wat materiaal tegen dat niet in het bos hoort zoals een blikje of plastic fles, … Dinsdagnamiddag hebben we rond deze problematiek een denkoefening gemaakt. We sorteerden het materiaal dat in de mand lag ; dennenappel, eikel, .. in de doos bij het houtenstokje (bos), plastic, papier, .. in de blauwe emmer (vuilnisbak).

We hadden twee verjaardagsfeestjes in de klas. Vrijdag werd Mies vier jaar en Ilana op zaterdag. Haar verjaardag werd maandag in de klas gevierd. Ze hadden beiden leuk materiaal bij waar ze graag mee spelen en iets over wilden vertellen. Bedankt ouders voor de heerlijke taart, drankjes en geschenk voor de klas.

Tijdens de godsdienstactiviteit speelde juf een stukje poppenkast waarin twee vrienden ruzie maakten om een roze ballon. Beiden wilden dezelfde ballon en … hoe kan je een dergelijk probleem oplossen zonder ruzie te maken. We gingen samen op zoek en vonden enkele mogelijk oplossingen om beide vrienden gelukkig te maken. Naar aanleiding van ons themajaar kregen jullie een blauw briefje mee : ‘Omgaan met ruzie’ en werd het verhaal ‘Zand erover’ verteld. De kleuters konden zich prima inleven in het verhaal en begrepen heel goed dat je geen ruzie mag maken of iemand pesten. Nu nog wat meer werk maken om dit ook in de praktijk toe te passen (we moeten onze kleuters natuurlijk tijd geven om te groeien in sociale vaardigheden).

Wij hebben ook kabouters op een rijtje geplaatst en de rangorde benoemd. De kabouter met blauwe muts stond vooraan of eerst in de rij. De kabouter met rode muts stond op de tweede plaats enz …

We hebben tijdens een spel geteld welke eekhoorn de meeste, minste of evenveel noten had verzameld in zijn holletje. In hun herfst-doos mochten de kleuters 5 walnoten steken. Dit verliep heel vlot.

Het was een betoverende week !

Ik wens de kleine sloebers een fijne herfstvakantie toe. Geniet ervan.

Groetjes,

Juf Noena

Geen opmerkingen: