WELKOM OP DE BLOG VAN DE POPPELKLAS


De kinderen van de tweede kleuterklas van de Langeledeschool willen jullie graag laten zien hoe ze spelen en werken in de klas.
De juf zal af en toe foto’s van het klasleven op de blog plaatsen.
Op deze manier kunnen jullie ook meegenieten van de leuke gebeurtenissen van uw kleuter.

maandag 17 oktober 2011

Jaarthema ‘Leef je uit’ : “Van kleuter tot kunstenaar”

Werken rond muzische vaardigheden is voor kleuters een boeiende uitdaging. Deze week kwam het onderdeel, beeldende activiteit, in de spotlight. Een ideaal moment om met het openbaar vervoer een uitstap te maken naar het Museum van Schone Kunsten te Gent.
Bieke, onze enthousiaste gids, nam ons mee doorheen het museum. In de ene zaal mochten we in alle schilderijen op zoek gaan naar de kleur ‘rood’. De kunstwerken werden nauwkeurig waargenomen en alle details benoemd. In een andere zaal keken we naar de portretten en de verschillende gezichtsuitdrukkingen. Wijzelf mochten proberen om diezelfde uitdrukking na te bootsen. We mochten ook eens nadenken hoe iemand die boos is,  communiceert met anderen. Hoe praat iemand die vrolijk is, enz … In een volgende zaal gingen we op zoek naar de betekenis van de donkere kleuren die werden gebruikt door de kunstenaar. Of zochten we een verklaring voor de grote handen (niet in verhouding met de rest van het lichaam) die de liggende man van zijn schepper had gekregen. Er werd ook wat tijd uitgetrokken om enkele beelden te bewonderen.  De kleuters waren enorm geboeid en hebben daarna in de klas, samen met de juf, de schilderijen nog eens kunnen bekijken en bespreken. Het was een leerrijke en fijne uitstap.
In de klas hebben we een modern werk gemaakt met witte wasco en ecoline-verf. Het leek wel of de kleuters konden toveren. Het resultaat mag gezien zijn !
We hebben  verschillende taalactiviteiten gehouden zoals het opsommen van tegenstellingen, luisteren naar het woord dat de juf had veranderd in de zin. Nieuwe woordenschat werd opgenomen die bij het schildermateriaal past zoals ‘een schildersezel’. Er werd zelfs een aanzet tot rijmen gegeven:  wat rijmt op rood of geel ?
Juf had enkele verfborstels bij, die verschillen in grootte. We moesten deze rangschikken van klein naar groot. Kleuters die zin hadden mochten vijf potloden uitknippen, rangschikken van klein naar groot en daarna op een blad kleven.
Om het ruimtelijk inzicht van je kapoen te kunnen observeren, hebben ze een mannetje getekend.
Tijdens de godsdienstmomenten hebben we enkele kunstwerken van Manet, Monet en Van Gogh over de natuur bekeken en besproken.
Het derde leerjaar was de eerste klas die een voorstelling gaf binnen het thema ‘leef je uit’! De leerlingen hadden zelf de voorstelling in elkaar gestoken.  Zij toverden 'een spreekkoor' op het podium.
Er is dus super hard gewerkt deze week. We hebben ons volop kunnen uitleven.


Lieve groetjes,
Juf Noena

Geen opmerkingen: